Thursday, December 31, 2009

Untuk DIA.......

.
Petang tadi.... dengan rendah hati... bercakap dan menjawab setiap persoalannya dengan linangan air mata..... aku.... amat2 mengawal air mata ini dari jatuh berderai di sebalik suaraku yang serak2 akibat batuk yang teruk sepanjang lebih sebulan ini.... Harap2 benar dia tak perasan.... Namun.... sapalah aku ini untuk menyembunyikan semuanya dari dia?? Dia dah amat maklum dengan keadaan aku.... Semuanya!!....
.
.
DIA... Memohon maaf andaikata tidak menjaga hati aku dengan baik sepanjang tahun 2009 ni.... hmm... aku tak pernah bertanyakan tentang tahun baru.... Malah.... aku dah bertekad... tidak mahu mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU padanya.... setelah ungkapan itu aku dahulukan di dalam ALBUM ONLINE kesayangan kami.... Harap2 itu lebih membawa makna dalam kenangan yang kami simpan sepanjang perkenalan kami, memasuki tahun yang ke-4.... Tapi... di akhir perbualan kami... ungkapan SELAMAT TAHUN BARU tiba2 keluar dari mulutnya... dia.... mendoakan kesejahteraan aku... kebahagiaan aku... dan aku menyambut kembali dengan linangan air mata... Laju... dan semakin laju..... Taukah dia yang sekali lagi aku menangis?????
.
Gambar TUMBLER.... Ada kena mengena ker ngan entry ni?? PASTI!!!......
.
DIA.... Tahukah dia yang aku tidak mahu membebankan dirinya dengan masalah aku lagi??? Tahukah dia yang aku tak nak terus2an mengganggu perjalanan hidupnya.... Tahukah dia yang aku tak nak lagi memeningkan kepalanya dengan permasalah persekolahan aku dan seadanya??? Kalau dia tak de suatu hari nanti??? Apa yang akan terjadi pada aku seandainya aku terus2an bergantung pada dirinya??? Takutnyaaaa...... MasyaALLAH...... Tak terfikir....
.
Untuk DIA...... Aku sayangkan dia.... Kadang2... Menjaga HATInya lebih dari hatiku sendiri.... Untuk DIA..... Sedar tak apa yang aku lakukan selama ni??? Sedar tak?????....
.
P/S : Tiba2 teringat.. detik2 aku, ina, kakchik dan Unie... di perkarangan KLCC untuk sambutan tahun baru beberapa tahun yang lepas..... Hehehehe... Ngeri!!... Hanya untuk tengok bunga api.... walaupun kepala penuh habuk2 hitam hasil tembakan bunga api dan terpaksa bersesak di kalangan ribuan orang.... Huhuhuhu... SERIK!!!......
.

2009 ~ Ingin Ku TINGGALkan Semuanya.....

.

Salam...........

Penghujung hari.... dan detik2 terakhir 2009.... Dan esok.... bermula dengan hari yang mulia.... 01.01.2010.... yang jatuh pada hari JUMAAT.... Dan esok jugak merupakan hari yang penuh keazaman untuk setiap insan... erm.. mostly lah.. maybe tak semua tapi kebanyakannya lah... Dan antara ramai2 jugak... aku jugak tak terkecuali.... Dan... sehingga ke detik dan saat ini, aku jugak tidak mempunyai azam apa2 kecuali memikirkan hal study dan kemajuan diri aku.... dan... ingin menjaga hati insan2 yang rapat dengan aku.. Tu ja rasanya.... Yang lain2 masih belum mampu untuk difikirkan... Takut jugak andai terlalu banyak azam, satu ape pun tak jadi... Agak malu... Kikikiki....

DIA :
Sejak kebelakangan ni... DIA aku rasa sedikit ada kelainan... Bukan tak mesra... mesra... tapi sedikit kelainan... Mungkin dalam proses menyesuaikan diri... Mungkin dalam konteks ingin menjauhkan diri... mungkin jugak dalam konteks... ingin meringankan beban... Tapi, aku ni membawa beban ke pada dia??... Rasanya tidak... Tapi, aku tak pasti apa penilaiannya pada aku... Dan, aku tak kan sekali-kali mempersoalkan hal ini lagi... Sebab... aku tak nak lagi bertanyakan apa2... membiarkan perkara itu berlalu begitu saja kan lebih mudah?? (tersenyum sendiri... walaupun kurang pasti dengan senyuman ini)... Harap2 aku semakin kuat... kuat dengan keadaan macam ni.... Doakan aku!!...


Dan...
KERJAYA :
Lately ni hanya ALLAH jer yang tau... bagaimana terderanya hati aku.... Ingin bekerja sebaik mungkin... Ingin menjalankan tugas seadanya mengikut kemampuan aku di tahap yang maksima... But, aku juga manusia biasa... yang kadang2 terikut dengan emosi, yang adakalanya terhimpit dengan rasa letih... penat... terganggu fikiran dengan hal2 yang kadang2 ntah apa2... dan bagaimana nak memuaskan hati bos aku?? Aku cuba buat yang terbaik minggu depan.... di hari2 dalam tahun 2010.... Cobalah!!....

FAMILY :
Hmmm.... Paling tak suka dan paling tak selesa.... Bila ada orang cakap... Aku BUJANG.... Tak payah fikir apa bila tinggal ngan family.... Semua telah tersedia.... Fahamkah situasi aku bila kalimah2 tersebut keluar dari mulut2 mereka?? Ya.... aku mereka bukan di tempat aku kan?? Mana boleh orang memahami situasi aku sebenarnya.... Dan paling rasa RALAT... Bila ayat itu akhirnya keluar dari mulut insan yang paling aku rasa amat memahami aku... Fahamkah dia tentang aku??? Aku rasa SUDAH TIDAK DAPAT MEMAHAMI aku lagi... Tapi, aku tak salahkan sapa2... Sebab... Bukan semua orang tau apa yang kita lalui kan?? But... I LOVE MY FAMILY.... Sayang sangat2.... Sebab... hanya depa yang aku ada.....

STUDY :
Keutamaan aku... Walaupun... Time ambik MASTERs ni.... Aku rasa tak de sapa penah tanyakan aku.... Kalau tanya pun... mungkin sekadar ingin mengambil tahu.. atau ingin mengadakan 1 topik untuk bersembang2 dengan aku.. Tapi... ianya tetap menjadi teman... rakan... pengisi masa lapang aku... sekali pun kadang2 rasa agak TENSION untuk kembali membaca buku2, cari bahan assignment.... dan buat research yang ntah apa2.... tapi.... aku tetap SELESA dengan keadaan macam ni..... Walaupun kena drive pegi dan balik beratus2 kilometer... But, aku amat SELESA.....

KESIHATAN :
Malasnya untuk berbicara tentang hal ni.... Tu lah... orang cakap.. kalau ada duit setinggi gunung pun, tapi tak sehat... hidup tak ceria kan??? Apa2 pun... AJAL dan MAUT semuanya di tangan ALLAH.... So, just KEEP SMILE..... =)

Dan ada beberapa perkara yang bermain dalam fikiran aku di saat ini... Namun malas untuk aku luahkan dalam ni... Biar menjadi RAHSIA dalam diri aku... Aku jugak manusia kan?? Perlu ada sesuatu yang PRIVACY yang tak boleh dikhabarkan pada sapa2 pun... Hehehehe.... Ngeh3x....

HARAPAN :
Moga tahun 2010, akan menjadikan aku lebih KUAT dan TABAH dalam mengharungi hidup aku dan mengejar masa depan dan cita2 aku.... Hmmm... Walaupun perjalanan aku amat payah dan masih jaaauuuuhhhh lagi, aku akan tetap merintisnya perlahan-lahan..... =) Moga 2010 juga akan menjadikan aku lebih mudah tersenyum sekalipun aku jatuh.. jatuh.. dan jatuh lagi....

P/S : Aku tak lupa... dan tak kan lupa pada detik waktu yang arwah ayah luangkan satu masa dulu... dan aku akan cuba tunaikan janji padanya... InsyaALLAH...... Murni... go for it!!!....
.

Wednesday, December 30, 2009

Amat BOSAN...

.

Sesekali.... Bila rasa BOSAN itu tiba.... Aku cuba untuk memahirkan diri dalam bidang yang aku amat minat sebagai hobi... Tak de guru... Tak de panduan... Hanya jari jemari dan minda tekun membuat dan menggodek2 apa saja yang aku rasa boleh dibuat.... walaupun hasilnya amat tidak memberansangkan.... Macam mana nak pandai edit??? Macam mana nak jadikan gambar2 cantik2?? Macam mana nak main dengan warna??? Aku tak tau..... =(




Tuesday, December 29, 2009

Tinggal KENANGAN....

.


TINGGAL KENANGAN ~ SALEEM

Pernah ada rasa cinta
Antara kita kini tinggal kenangan
Inginku lupakan semua tentang dirimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh bintangku


Jauh kau pergi meninggalkan diriku
Di sini aku merindukan dirimu.. oh
Kini ku coba mencari penggantimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh kekasih…


Jauh kau pergi meninggalkan diriku
disini aku merindukan dirimu
kini kucoba mencari penggantimu
namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh kekasih


Pernah ada rasa cinta
Antara kita kini tinggal kenangan
Inginku lupakan semua tentang dirimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh bintangku


(Ulang) (2x)
Jauh kau pergi meninggalkan diriku
Di sini aku merindukan dirimu.. oh
Kini ku coba mencari penggantimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh kekasih…..


Pernah ada rasa cinta
Antara kita kini tinggal kenangan

.

HOW To START???....

.
.
Bagaimana nak mula?? Mula apa?? Mulakan hari ni lah..... Keje petang lagi bersambung sepanjang minggu ni.. Arghhhh.... Tension ka?? Dak lah.... Nak mula buat keje ni... Nak label fail untuk tahun depan... Nak asing2 kan dan lekat2 fail.... Pastu kalau kena tukar department pun tak pa... No hal dan tak kisah dah.... Kekekekek.... Oklah...
.
Pusing2 cari MOOD ni.... Dan sila abaikan keSEMAKkan ruangan office aku tau.... Mood keje lepas2 kan dah lama ilang... Tapi hari ni nak mengemaslah... Kemas apa2 yang patut... Ok2 sudah... Pi buat keje.... Nanti ada apa2 sambung lagik k.....
.
Aku dan Kak Dilla....
sempat lagik posing dalam bilik aku ni... kekekeke....
Jeneh samaaaa......

.

my new LAPPY... Bawak mai hari ni.... Sebab... aku pun tak tau....
Bawak jaaaa....
.




P/S : Opssss.... Wearing this TUDUNG.. Sponsored BY.... "CH".... Tima kaseh.... =)
.
.

Monday, December 28, 2009

Aku..... Dan DUNIA Aku....

.
Rasanya... Dec ni paling banyak aku bercuti.... Dalam istilah aku bercuti rehat.... MC.... Walaupun perjalanan Dec ni tak de keje2 yang membebankan aku... Tapi minda amat terTEKAN.... Dengan hal sendiri.... family.... CINTAHATI.... kerjaya..... STUDY pun!!.... Malah... satu2 perkara terpaksa aku lalui dengan SETENANG mungkin... Air MATA?? Melimpah ruah.... Air mata kecik hati... air mata tahan sakit... Air mata HAPPY... dan macam2 lah...... Dalam sejarah.... aku BATUK lebih dari sebulan.... Pelbagai OBAT2an dah dicuba.... Pelbagai PETUA dah diamalkan... Namun, langsung tidak menampakkan keberkesanan sehinggalah aku dengan rela hati membuat keputusan untuk STOP semua ni dan menjalani hidup seharian aku dengan sendirinya.... PUAS!!!... Kekekekeke......
.

Minggu ni.... sepanjang minggu keje petang.... Sayangnya.. Cuti tahun masih berbaki... Tapi, kalau aku stay kat umah pun... Apa leh aku buat??.... Penghujung tahun, tetap banyak perkara yang masih tak setle2 lagi..... Register SUBJECT untuk 3rd sem??? Belum lagi... Bukan salah aku pun... SERVER tak ok.. Mengong!!!... Sekejapnya rasa perjalanan hidup aku.... Rupa2nya dah separuh jalan aku menghabiskan hidup aku dengan kembali menjadikan STUDY sebagai rutin hidup aku... Mungkin ini adalah jalan terbaik untuk aku isi kekosongan hidup aku.... Hahaha... Dan adakalanya merungut tak henti2 pada CH... Bosankah dia??? Harap2 bersabar yer.... Kat sapa lagi nak bermanja2 kan?? (ayat JIWANG jap...)...

Sem baru akan bermula... Menghitung hari jer ni..... Terfikir apa yang aku bualkan siang tadi dengan En. Shah pasai hal study2 ni..... Kalau habis MASTER nak sambung PHD... Duit banyak lagi ni.... Kekekeke..... Leh ker guna PHD sedangkan MASTER ni pun belum tentu membawa apa2 keuntungan pada aku... Aku sekadar memuaskan diri dan mengotakan JANJI pada diri sendiri, arwah ayah... dan CH... Terharu bila setiap kali CH cakap nak menghadiri KONVOKESYEN aku... Sedey wei.... Jatuh air mata aku setiap kali mendengar ungkapan tu keluar dari mulut dia... Aku tak leh..... Aku cepat tersentuh dengan hal2 macam ni.... Masa ambik degree dulu pun... time konvo, berkumandang ja lagu UiTM DIHATIKU.... rasa sebak amat... Bila nampak mak dan arwah ayah... Air mata berjurai2.... Penat kan study!!..... dan penat lagi ayah nak cari duit sekolahkan aku...

Aku orang susah..... Nak kumpul harta benda tak dak.... Nak bina rumah berjuta2 lagilah jangan harap.... Kumpul harta sikit2..... Walaupun tak tau kekal ka dak.... Tapi nak jugak berdikari dan ada jugak macam orang lain meskipun tak mewah..... Nak bertekad study bebetul ni untuk further ke PHD.... Nak tiru macam kawan aku YATIE (yatie... hang tak tau.. dalam hati aku amat kagum dengan hang.. saja lah tak cakap... kikikik..).... Kalau tak leh ambik kat oversea pun.... UNDERSEA pun jadilah... Aku mampu ka???? Muahahahaha...... Independent..... Kena independent kan?????......

Agak frust..... Bila ada ura2 tukar dept.... aku tak tau pasepa... tapi aku memang frust..... Kalaulah boss aku terbaca ni.... Macam nak minta bagi aku peluang jer stay kat dept yang aku minat..... CIRCULATION??? Aku suka.... Tapi macam tak dak harapan dok lama.... Arghhhh... Tak nak fikir lah..... Sebab aku nak lalui 2010 dengan tenang.... Nak rajin (konon2lah kan!!)... Yelah... setiap tahun... azam mau baikkk punya.... Mana leh nak meruntuhkan semangat kan???....

APA AZAM AKU??? Tak fikir sepenuhnya lagilah.... Tapi yang penting.... Aku nak complete study on time dengan result mantain 3.5 above... Kekekeke... Gelak guling2 kalau kak dilla baca ni.... Tapi ni kan AZAM..... Pastu nak konvo APRIL / MEI 2011... Leh ker???? Bestnyaaaa... Kalaulah tertunai.... Pastu.... nak gerak ke arah lain lak.... Nak menceburi bidang lain lah plak kalau ada rezeki...... Tahun depan... tak mau cakap hal kumpul harta dah... Aku nak membina kekuatan diri.... Nak pentingkan study.... Tak nak berbelanja mewah sangat walaupun tak mewah langsung.... Pakai ala kadar..... tak beli dan shopping2 mewah... dan seadanya... (Sat2... aku sendiri pun nak gelak ni.. Leh ker???) Laaaa... ni kan azam.... Kekeke....

K lah kot.... nanti dah fikir apa azam tahun baru.... baru leh citer lagi.... Ni semua apa yang terlintas dalam kepala otak ni jer.... Kuang3x.....

CAMERON, KENDURI & Tudung ARIANI...

.
Yeahhh... Our last destination kat KEA FARM ni lah.... Nak balik dah... JAMP gila2 punya... polis mengawal ketat sana sini.. tak leh main sesuka hati parking jer... Dicampur aduk lak dengan hujan yang renyai2 plus lebat... Heheheh... Tetap kena turun jugak kat sini... Sebab nak beli teh, strawberry, dan makanan pencuci mulut.... So, selamat tinggal CAMERON.... Ada masa dan kelapangan... tahun depan jumpe lagi.....
.

dan....

jeng jeng jeng!!!

I LIKE IT !!!
~
~



Tempat ni... menjadi tarikan pada aku... aku tak pasti pada orang lain, tapi pada aku... pasti tersenyum setiap kali melewati kawasan ni... dan setiap kali sampai di sini... Tangan aku mesti kemas memegang kamera gedabak aku.... (Gedabak ala2 tak SLR ler.. hikhikhik....).. Dan paling best... sebab kali ni berkesempatan turun keta dan bergambar berlatar belakangkan panorama tulisan dan sign cameron highlands ni even time ni hujan turun renyai2.... Dan paling menakjubkan... pemandu kenderaan ini lebih over dari aku dalam hal nak stop ambik gambar kat sini.... Macam tak percaya pun ada.. kekekeke.. dah terkena badi aku dah.... Muahahahaha....


Kenduri kat Simpang Pulai... Abang ATON lah ni... Dia lah kata... So, join d group jer.... Sebenarnya, tujuan utama ke Cameron pun sebab ni lah... Kat Perak depa punya kenduri sampai kol 4 jer... Kami sampai pun dah kol 530pm.... Dah teramat lewat kan?? Akibat jamp kat CAMERON lah ni... Tapi lauk tetap adalah... Depa buat pakatan tu yang kemas awal2..... Heheheh... Si mempelai ni dua2 orang keje kat JPJ Alor Setar.... Pengantin pompuan orang Terengganu dan lelaki orang Simpang Pulai ni laaa...



Sekiranya tak silap aku... Bulan Dec ni saja.. Aku dah beli 11 helai tudung ARIANI... Gila kan??? Dua helai kirim kat Kak Dilla (lycra dan printed)... 5 helai CH belikan (semua printed)... dan aku beli lagi kat kedai ARIANI SP 4 helai (1 printed dan 3 lycra)... Muahahahaha..... STOP untuk tahun ni... Sudah!!!!... Simpan duit....
.

CAMERON 2nd Day @ CACTUS VALLEY....

.
Mula2 sekali.... thanx to adik (Ikhmal) coz sudi jadi cameraman taraf international punya untuk snap pic2 ni semua... Selalunya.. sape yang pegang camera, mesti pic dia teramatlah sikit kan??? Heheheh... Nak buat macam mana.... Ok, kami stop kat sini kejap sebab hujan lebat dan JAMP time ni.... So, ambik kesempatan untuk stay dan posing2 maut kat sini dulu.. Hehehehe....
.


















.