Saturday, October 31, 2009

Kawan BARU....

.
.
Presenting... "My NEW FRIEND".. Membazir ker??? Streamyx dah ada...... WiMAX aton punya pun ada....... Internet ofis pun ada....... Tapi still nak jugak benda ni...... Huhuhuhu....... Ntah.... dah beli pun........ so, buat apa nak dikesalkan lagi???.... Tak pe....... at least leh jadi kawan kan?????......
.
.

Suarasa ~ 2nd Day....

.
.
.
.
Berkunjung lagi ke SUARASA... Maknanya dah 2 hari berturut2 aku berlabuh di sini.... Tapi kali ni bukan dengan mak dan adik2 aku... Aku ke sini dengan Amen (Syamil)... dan di situlah bertemu dengan kengkawan yang lain.. Tujuan asalnya nak memiliki broadband sendiri... Kebetulan time promosi.... dan aku bosan bila sensorang kat sini... Semua orang berjalan berkumpulan.... Dan ada teman bual bicara... So, aku membawa anak kecil yang amat petah bercakap... Sehingga kadang2 soalannya membuatkan aku suspen dan adakalanya naik geram bila kepetahannya memintas idea aku.. Hehehe... Mungkin bijak si anak kecil ini bila dewasa nanti.....
.
.
.
Suasana di sini ramai kalau nak dibandingkan dengan semalam... Time aku sampai di sini... Masih awal pagi lagi... Kebetulan sms member 1 ofis yang kebetulan terlibat dengan aktiviti di sini... Dan setelah selesai membeli apa yang dihajati... Aku terus berlegar melewati ruangan dan tapak gerai yang sedia ada..... Cuaca terlalu panas... Tapi still boleh bertahan lagi...
.
.
Oklah... Bukan nak buat liputan macam wartawan ker... Sekadar meletakkan gambar2 yang ada untuk tatapan semua.... Dan terlalu banyak yang aku snap..... cuma masukkan mana2 yang sesuai dan telah diedit ni..... Selamat menonton keruihan suasana di sini....... =) .....
.
. .
.
.
.

Friday, October 30, 2009

Apa Yang di "KEJAR" kan???...

.
.
Mungkin jugak.... aku tak secantik orang lain... Tak sehebat orang lain.... Tak memiliki apa2 yang istimewa dan boleh dibanggakan...... Tapi aku tetap aku... Masih ada sisa2 yang tinggal dan masih kukuh jauh di sanubari aku................ Kadang2... aku terasa dunia ni sangat kosong........ dan kadang2 cemburu dengan kehidupan orang lain.... gelak tawa orang lain... masa dan peruntukan setiap kali hujung minggu yang orang lain ada dan tiada pada aku.... dan... keputusannya..... aku mencari masa dan kesesuaian untuk aku sendiri... cari dan terus cari......... hmmmm........ hidup kita tak sama kan??????????.........
.
Aku........ seorang anak kepada seorang ibu yang telah kematian suami.......... aku seorang anak.... yang sudah tak mempunyai ayah lagi........ seorang kakak kepada seorang adik perempuan...... dan dua orang adik lelaki......... dan........ adakah aku memiliki semua kesempurnaan?? Haaahh!!!..... Mana ada manusia yang sempurna dalam hidup ni kan????? tapi aku ingin mencari BAHAGIA.... yang ada di depan mata........ cuma tangan aku belum dapat menggapainyaaaa.......
.
Suatu ketika dulu..... Aku tak ingin bekerja di daerah sekarang ni........ aku ingin tinggal jauh dari keluarga..... kononnya ingin berdikari dan hidup di kota raya besar..... kononnya tempat itu amat sesuai dengan jiwa aku.... Tapi takdir ALLAH.... akhirnya aku berlabuh di tempat aku sendiri........ bersama keluarga yang amat aku sayang........ Tu kan ketentuan ALLAH.... Sebagai manusia.... kita hanya mampu merancang.... dan selebihnya... DIA lah maha penentu segalanya....................
.
Kadang2...... tatkala aku sorang2 memikirkan perjalanan dan langkah hidup aku seterusnya........ 5 tahun lagi??? 10 tahun lagi??? dan sampai aku menghembuskan nafas terakhir aku....... Adakah aku akan terus macam ni...... Tinggal ngan mak dan adik2..... sampai bila2????............... Tipulah kalau aku katakan fikiran aku tak pernah singgah langsung untuk semua tu............... Tipulah aku.....
.
Kadang2 jugak terfikir...... adakah aku mempunyai sorang teman setia yang sudi mendengar setiap keluh kesah aku..... dan sudi meminjamkan bahunya untuk aku menangis di saat2 aku terlalu lemah..... dan akan memelukku untuk menenangkan jiwaku di saat aku betul2 memerlukannya... Dan mengesat air mata aku dengan tangannya tatkala butiran itu gugur dari mataku.... Ketemuikah aku dengan semua ni?????....... Macam2 yang aku fikirkan..... MasyaALLAH............
.
Jiwa aku...... keras........... kadang2 jadi hati batu....... selepas semua yang aku lalui....... Berdikarikah aku???......... Pada suatu ketika....... aku berazam... tidak akan menyusahkan sapa2 pun dalam hidup aku......... apatah lagi setelah kehilangan ayah............. Meskipun kadang2 terngiang janji2 manisku pada arwah...... tapi adakah aku telah tunaikan??? Menjadi sorang anak yang baik........ sorang kakak yang baik... dan dalam masa yang sama cuba melengkapi diri aku seadanya???? Membahagiakan diri aku sendiri?????? Owwhhh..... Dalam hidup aku....... aku tak ingat di mana ada zaman kegemilangan aku............... aku tak nampak dan senang citer...... aku tak ingat....... Dan kesimpulannya.... mungkin TIADA... dan tak pernah ada...........
.
Hmmm... aku akui......... nasib kita tak kan sama........ Kalau di waktu kecil..... kita mendapat kesenangan dan semua yang diimpikan..... tak semestinya sampai bila2 kita memperoleh sedemikian............ Dan aku....... yang hidup penuh kesederhanaan..... adakalanya..... agak susah..... tapi aku masih mampu menjadi seperti sekarang....... walaupun tidak sehebat mana.... aku yakin yang aku masih boleh berdiri atas kaki sendiri...........
.
Kalaulah dipanjangkan umur........ Aku ingin membahagiakan insan2 yang aku sayang......... Sekurang2nya....... andaikata aku telah tiada suatu hari nanti............ masih boleh insan2 tersayang kenangkan aku........ dan bercerita tentang aku....... sambil terlerai ketawa mereka sesama sendiri....... mengingatkan telatah aku...... 'anak ayah' yang lain dari yang lain....... sukakan benda yang comel2..... sukakan macam budak2 suka..... walaupun diri dah beralih umurnya dan kurang kesesuaian untuk semua yang aku suka......... hihihih.... lucu kan?....
.
Dan moga2....... istana kecil yang aku ada ini...... akan memberikan seribu kenangan buat mereka........... bila memegang barang2 aku......... melihat semua yang pernah menjadi milikku........ dan sekurang2nya......... aku ingin ada rasa 'RINDU' di hati mereka..............
.
Kadang2 terfikir....... kalau lah aku dijemput awal......... siapakah yang akan membaca hasil tinggalan coretan aku di sini........ dan tersenyum dengan cite2 yang aku pamerkan dalam ruangan coretan hati ini..................
.
dan.... Aku juga terfikir.............. Apa akan jadi pada camera2 kesayangan aku........ yang menjadi teman setia aku ke mana saja aku pergi.... dan adakah mereka akan menjaganya seperti mana aku menjaganya????........
.
dan........... saat2 ini aku paling terfikir.................. Sempatkah aku menghabiskan PENGAJIAN MASTER aku....... apatah lagi dengan keadaan yang agak kucar kacir...... keje kat ofis yang paling sibuk.......... pengurusan diri........ penjagaan kesihatan........ nak jaga hati semua orang...... dan semua2nya........... Tapi....... naluri kecil aku berkata...... aku ingin sekali lagi beratur panjang dengan jubah yang bawah lutut..... naik atas pentas yang sama......... berjalan bangga.... dan menerima sekeping scroll....... sambil memakai topi dan............ di luar dewan pula.... merangkul sejambak bunga... dihiasi dengan patung berjubah dan topi...... dan di wajah aku terukir senyuman yang paling manis untuk hari kebesaran itu........... Mampukan aku??????......
.
Seandainya masih ada ruang kejayaan buat aku.............. Izinkan aku lalui jalan2 yang aku pilih ini dengan mudah dan tenang.......... dan seterusnya mengejar satu lagi tahap...... P...H...D... Hah!!! Mampukah aku???????...................... Tapi semua ini untuk DIA........... selain dari kepuasan aku sendiri......... Moga2 aku diberikan KESEMPATAN untuk itu......... AMIN....... =) ..... Doakan aku.......... Walaupun....... baru semester 2 untuk mengejar keSARJANAan....... aku hampir huru hara....... Hehehehe..............
.
Untuk berjaya dalam hidup....... rupa paras bukan ukuran kan????? Cantiknya seseorang itu pada pandangan semua orang tak sama kan?????? Hmmm........ Kejarlah ILMU.... sampai ke nafas terakhir...... Sekurang2nya......... inilah yang terbaik untuk aku....... Huhu....... Aku 'SAYANG' Dia......... Terlalu sayang................... Salahkah kalau aku terlalu sayangkan dia??? Kernaaa.... dialah sebahagian dari aku.........
.
.
.

@ SUARASA NTV9 ~ Stadium Darul Aman.......

.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sekitar jalan2 aku kat SUARASA @ Stadium Darul Aman yang aku pi dengan mak, eimien dan ikhmal tadi....... just masukkan pic2 mana yang rasa sesuai jer... panas sangat time ni....... huhuh..... tak beli apa pun........ cuma beg upin ipin je untuk anak2 aku..... hehehehehe....... besday amen tak hadiah apa pun lagi........ dan beli gak pencil case....... sapa punya yer?? kekekeke..........
.
Kalau last year aku kena duty kat sini.... tapi tahun ni aku bebas ke sana sini.... Kebetulan kan??? Legaaaa...
.
.

Makan2 @ MENARA ZAKAT......

.
Menara Zakat........ Kedai makan yang kat tepi tu.... banyak kan keta time ni....
.
alahai.. terSNAP sudu lah plak..... Ikan2 bakar pelbagai jenis...
.
yang mak makan... snap dalam pinggan mak.... hehehe.. jangan marahh arr....
.
kari kepala ikan dan telurnya sekali....... yummy.....
.
nampak tak mata ikan di sebalik isi ikan itu????? sapa yang nak mula korek ni??? dapat kat sapa ni????.... tapi kalaulah CH ada.... dia dah cakap awai2.... part ni dia punya... tak leh ambik... gaduh pun mau ooo....
.
menu aku ni laaaa... telur masin........ sebelah jer tau... janganlah makan sampai sebijik... darah tinggi oooo.......
.
toodiaaaa.... teloq ikan... sedap ooooo.............. kasi terliur je aku ni..... kekekeke........
.
Memang selalu macam ni........ Lepas ziarah arwah..... akan singgah makan kat sini...... Kalau dulu selalunya setiap jumaat terperap jer kat umah masak2.... (bukan aku masak ler.. mak yang masak.......)..... Tapi.. kali ni dah lain sangat..... jumaat jer.... tak de yang masak2.... semua makan kat luar jer la....... hehehe........... JUMAAT hanya untuk ziarah arwah..... dan adakalanya singgah umah saudara...... dan sesi lepakss2 kat umah jer laaaa...... hehehehehehehe...............
.
So, antara yang sempat aku snap...... Agak lewat skit snap... pi basuh tangan... dan adik2 aku pun dah mula men'carik'2kan isi lauk dalam pinggan tu........ hehehe..... tak perlah................
.
.

Menziarahi PUSARA AYAH....

.

pusara ARWAH AYAH...... di sini terpahat namanya........

.
.
.
memakai payung yang BESAQ...... Hehehehe...... Payung ceti ka ni????
.
Alhamdulillah.......
.
Seperti kebiasaannya.... sekali lagi aku dan family berkesempatan ke sini untuk hari dan minggu2 seterusya.... Kebetulan jugak..... Ikhmal balik semalam... Minggu ni dia bercuti sebelum terus dan direct sampai exam SPM tak lama lagi..... Dan kali ini....... cuma kami ber-4 jer yang dapat bersama2 menziarahi arwah ayah... Aton... dengan hal kejenya @ SUARASA.......... Tahun lepas aku duty dua hari berturut2.... tapi tahun ni.. giliran dia plak.... Macam tulah citenyaaaa.... It's ok... tak kisah............ Yang penting pusara arwah ayah tetap ada yang mengunjungi pada setiap hari jumaat... setiap minggu...... Begitulah rutin kami sekeluarga lebih dari 3 tahun yang lalu.........
.
:: Bawak camera... Ikhmal tak marah2 lagi... Kalau tak.. pantang sungguh dia kalau nampak aku bawak camera.... Mungkin jugak raya hari tu dia nampak lagi besar camera yang orang usung ke kawasan ni..... ::
.
.

Thursday, October 29, 2009

Syukur ALHAMDULILLAH..... Akhirnya......

.
Salam.......
.
Sekadar berkongsi ketenangan dan kegembiraan aku di saat ini..... walaupun.... sepatutnya aku lebih boleh menceritakan saat2 ni lebih awal dari time2 sekarang ni... Tapi saat2 ini adalah paling bermakna buat aku.... dan dalam kesyahduan suasana malam sekarang kat dalam bilik ni.... aku tetiba dapat satu ketenangan yang amat sangat...... hmmm... KEJE SKOLAH daaa SIAP!!!!.... Yeyy!!!........ =) ........ Walaupun aku lom pasti result dan kesudahannya.... aku mampu lagi tersenyum saat2 ni........ Seksaan semakin lepas sikit demi sikit............ Hal result............ biar lecturer aku dan En. Zaihan yang tentukan.........
.
Malam semalam..... tak tido lagik..... Kol 4 lebih pun dok terkelip2 mata ni..... Menyenget siapkan esemen Dr. Rusnah..... Huhuh.... keSARJANAAN???... Mungkin aku tido bila jam menghampiri kol 5am... dan lepas tu bangun untuk bersiap keje area jam 615am.... Sakit kepala... MasyaALLAH.. tuhan jer yang tau...... Apatah ditambah pulak sejak akhir2 ni...... aku terlalu mengejar waktu selesaikan hal keje itu ini....... Penat!!!!!!....... Dan malam ni pun....... untuk settlekan keje grouping terakhir sampai aku punya task ni....... aku sempat lagi rebahkan diri dalam kol 830pm.... tutup lampu......... kunci jam............ dan......... akhirnya......... tepat jam 250am.... aku telah selesaikan semuanya....... dan esok cuma print dan binding.... then hantar.......... Argggghhhhhhhh........ aku tak mau ingat lagi sem ni........ sem yang paling 'horror' buat aku............. Aku dah buat sehabis baik........... Jadi keputusannya....... tunggu nanti......... Buat masa sekarang aku tak leh nak fikir panjang lagi........ Tapi............ tak kan lah ianya tak menyebelahi aku dan kengkawan aku yang dah bertongkoih lomoih ni........ huhuhuh....... (takutlah jugak sebenarnyaaa..... bolehkah score 3.5 above lagik????........ huhuhuh....... macam tipis jer harapan... Tapi... kalau tak leh score 3.84 macam sem lepas pun.... bagilah leh dapat 3.5 at least..... muahahaha.... belajar malas.... nak markah banyak lak...... SUDAH!!!..........)
.
Dan......... dalam lingkungan 3 minggu ni..... masa akan terus mencemburui aku......... walaupun hal keje skolah dah settle............. tapi masih ada beberapa perkara penting yang menunggu aku di depan......... minggu depan... minggu sekali lagi dan minggu seterusnya...... tak pe........ as usual........ aku laluinya dengan tabah...............
.
Oklah.............. aku nak iron baju...... sebab kalau tido ni....... confirm esok pagi bangun pening kepala dan payahlah nak iron baju dengan sebaik mungkin...... Huhuhu....... dan......... thanx to CH............ Sebab selalu faham aku.................. RINDU......................
.
.

Tuesday, October 27, 2009

@ PD Kg. Kepala Bukit, Pendang....

. tengok je pic aku time ni rasa macam orang sedang menahan sakit gigi jer... tu lah.. kekadang tudung macam ni agak tak sesuai dengan aku....... maklumlah tudung cap 'B'... shhhhhh.... malu jer tau........ kekekeke...........
.

Hai to all…..
.
Hari ni.. terfikir untuk update pic2 yang sempat camera ofis aku rakamkan masa aktiviti kat PD Kg. Kepala Bukit, Pendang… Bukan semua officer yang terlibat dengan aktiviti ni… Tapi agak ramai jugaklah… Meaning.. kedua2 buah van PPAK bergerak meluncur laju ke sana..... Actually aktiviti ni adalah pada 22 Oct 2009... That’s why wearing BATIK.... keterpaksaan… aku bukan suka sangat pakai batik ni… paling tak suka sebab payah nak iron… (malasnye bunyi dia)…. Hehehehe......

.
PD ni memang aktif... aku rasa antara teraktif dalam hal mengelolakan aktiviti.. Sebabnya... kena tengok jugak dengan AJK... Dan bila depa kat kg ni ada program, for sure menggunakan ruang legar lebry dan kami smua kena turun sama2 memeriahkan aktiviti dengan penduduk kg kat sini...... Oklah... Cuma tak teratur... main2 kena pandai handle sendiri jer.... Dan kat sini macam2 celoteh dan telatah yang boleh kita lihat.... tapi paling best ialah hidangan2 makanan yang kat sini sediakan.... sedap2 belaka.......... cayalah!!!..... masakan kg kan?? Sekali sekala kalau pekena memang sedap....
..
Dan... aku selain kena bertugas sebagai pengantara ni.... masuk kg kuar kg... hehehe.. turut terlibat dengan sesi penghakiman pertandingan gubahan tuala dan bahan terbuang.... wah.... pandai ker?????? Pandai mengomen adalah... aku dan Pn. Hasnah... sama2 menghakimi pertandingan ni......
..
So far, dengan meriahnya perjalanan aktiviti kami di sini......... Dan minggu ni... minggu lepas... dan minggu2 akan datang sehingga berakhirnya penghujung bulan november nanti... aku adalah antara yang tersibukssss dengan mengendalikan masa aku sendiri...... Kadang2 rasa macam BEST....... dan kadang2... terbaring lesu atas katil yang kini menjadi teman paling mesra........ Muahahahaha.............

. .